Nový systém hodnotenia má policajtov motivovať k výkonom

13.01.2011 Celý región

Bratislava 13. januára (TASR) - Vedenie Policajného zboru chce bojovať proti kriminalite a dopravným nehodám zmenou hodnotenia policajtov.
Nový systém, ktorý považuje za historický, by mal motivovať policajtov, aby pracovali čo najefektívnejšie, pretože sa od toho bude odvíjať ich plat i kariérny postup.
\"Začíname spúšťať najrozsiahlejšiu reformu Policajného zboru v posledných desaťročiach. Cieľom je zvýšiť jeho dôveryhodnosť, \" vyhlásil minister vnútra Daniel Lipšic. Dôveryhodnosť slovenskej polície podľa neho nie je vysoká a určite je nižšia ako v okolitých krajinách. Lipšic verí, že v priebehu niekoľkých rokov sa dôveryhodnosť slovenskej polície dostane na úroveň dôveryhodnosti polície v západných krajinách. Inšpiráciou pre reformu bol podľa ministra systém, ktorý funguje vo Veľkej Británii.
Policajný prezident Jaroslav Spišiak tento systém otestoval, keď šéfoval Okresnému riaditeľstvu v Dunajskej Strede. Policajtom sa to síce nepáčilo, ale podľa Spišiaka mali za krátky čas lepšie výsledky ako celý kraj. Hlavnom myšlienkou je to, že výkonní policajti musia mať vyšší plat ako tí, ktorí nepodávajú požadované výkony.
Podľa Spišiaka boli doteraz dopravní policajti hodnotení napríklad podľa toho, koľko zadržali vodičských preukazov a podobne. Nový systém zavedie, že hlavným kritériom bude počet dopravných nehôd, ktorý sa stal počas jeho služby na konkrétnom mieste. Zároveň bude na samotnom policajtovi, ako sa v rámci svojich kompetencií postará, aby to číslo bolo čo najnižšie. \"Ak policajt uvidí kúsok ľadu na ceste a chce byť pozitívny, tak sa musí pred ten ľad postaviť a usmerňovať dopravu, \" povedal Spišiak.
Pre hliadkového poriadkového policajta je najdôležitejšie, aby preventívne pôsobil. Pre neho bude podľa policajného prezidenta hlavným kritériom, či počas výkonu služby bol spáchaný trestný čin alebo priestupok. Od toho sa bude odvíjať ďalšie kritérium, teda ak došlo k spáchaniu trestného činu, či sa mu podarilo zadržať páchateľa. \"Ak sa mu ho nepodarilo zadržať, či získal také informácie, či ho napríklad kriminálna polícia dokáže zadržať a obviniť, \" povedal Spišiak o treťom kritériu.
Policajti budú orientačne hodnotení každý mesiac. Štvrťročne bude prebiehať hodnotenie, ktoré bude mať vplyv na ich plat. Hodnotenie bude spočívať v troch stupňoch, buď policajt môže byť uspokojivý, neuspokojivý, alebo viac ako uspokojivý. Ak bude policajt neuspokojivý, príde o príplatok. Ak príplatok nemá, môže byť vyhodnotený ako nespôsobilý na svoju pozíciu. Ak bude neuspokojivý aj v druhom štvrťroku, bude automaticky vyhodnotený ako nespôsobilý na svoju pozíciu a preradený na iné miesto. Príslušníci, ktorých systém vyhodnotí ako viac ako uspokojivých, dostanú odmenu a zvýšia sa im príplatky. Policajti budú po novom testovaní každý mesiac aj z vedomostí a testovať sa budú aj ich osobnostné kritériá. Do hodnotenia budú spadať aj pozitívne či negatívne ohlasy na konkrétnych policajtov od občanov.
Nový systém hodnotenia sa nevyhne ani policajtom na riadiacich funkciách. Podľa Spišiaka bude polovica hodnotenia spočívať v tom, či podriadení policajti budú spĺňať stanovené kritériá. Pokiaľ bude polovica jeho policajtov neuspokojivých, bude neuspokojivý aj ich šéf. Druhá polovica hodnotenia bude spočívať v tom, či budú splnené zadefinované ciele.
Najbližších šesť mesiacov by mal prebiehať proces kalibrácie celého systém. Ten by mal identifikovať možnosti policajného zboru a údaje na základe ktorých bude od 1. júla prebiehať celé hodnotenie. Kariérny postup policajtov bude možný len na základe predchádzajúcich hodnotení policajtov. Do funkcií sa teda podľa policajného prezidenta dostanú len najlepší z najlepších.
Systém hodnotenia sa bude týkať aj samotného policajného prezidenta. \"Ak moji priami podriadení, viac ako polovica, bude hodnotených ako neuspokojivých, alebo nesplníme ako Policajný zbor tie ciele, ktoré teraz určím, tak podám demisiu a odchádzam z Policajného zboru, \" vyhlásil Spišiak. To isté bude očakávať aj od svojich priamych podriadených v prípade, že nesplnia stanovené ciele.
\"Hodnotiaci systém vítame. Pevne verím, že tento systém bude policajtov motivovať k práci a ukáže, aký je reálny stav v plnení úloh policajného zboru, \" povedal šéf policajných odborov Miroslav Litva. Zároveň víta, že sa odstráni subjektivizmus pri rozhodovaní a vytvorí sa priestor pre reálne uplatnenie najkvalitnejších ľudí. \"Vítam, že sa zrušia výnimky z hľadiska kariérneho postupu a vstupov cez iné a spodné priečky rebríčka do Policajného zboru, \" povedal Litva.
 

Vyberte región